De moed hebben afstand te nemen van een gevoel van ‘zelf’ en daaraan voorbij gaan, op zoek naar een toestand zonder oordelen, een plaats waar elk moment compleet is. Afgelopen woensdagmorgen stond tijdens de Core Management Training de basisoefening op het programma, aan het strand van Bergen aan Zee. Het was eb, zonnig en vrijwel windstil. Een schelp kan gezien worden als: ‘ een beetje schimmelig’, ‘klein’, ‘mooi’ of ‘opvallend’. Maar hoe zou het zijn als een schelp gezien zou worden zonder een of andere invulling? Wat blijft er van de schelp over als je ‘mooi’ ervan afhaalt?

Soms heb je de moed om voor je verlangen op te komen en soms lukt het je dit verlangen los te laten ten bate van een ander. In beide gevallen is er sprake van moeite doen en houd je misschien ergens aan vast. Maar hoe zou het zijn als een verlangen ervaren kan worden zonder een of andere invulling?

Vrij zijn van hechting aan verlangens, gedachten of gevoelens betekent niet dat je ze opgeeft. Het betekent ook niet dat je ze moet volgen of najagen, ook al voelt dat laatste misschien als vrijheid. Echte vrijheid betekent dat je in staat bent beide kanten te zien van de medaille die jouw verlangens symboliseert.

Het betekent dat je voldoening vindt -of een verlangen nu vervuld wordt of niet. Dat je ziet dat een gedachte waar is maar ook niet waar. Dat je er geen oordelen aan toevoegt. Dat je ervaart dat elk gevoel een tegengesteld gevoel in zich herbergt.

Deze plek, deze rust hebben we allemaal in ons. Als we die vinden, voelt dit als ‘thuis’.

zondagtekst, vrij naar blog ‘Freedom’ van Sarah Ketel (deel3), foto Janos Kadèr